Riješite vječnu dilemu: tuš-kabina ili kada?

Otkrivamo kako opremanje kupaonice prilagoditi svojim potrebama i navikama, a koje su prednosti i mane tuš-kabine, odnosno kade

U dilemi ste što biste odabrali za svoju kupaonicu – kadu ili tuš-kabinu?

Prednost većih kupaonica dopušta i jedno i drugo, ako vam to omogućuju financije. Pored svih mana i prednosti koje nudi jedno ili drugo rješenje, konačni odabir trebao bi ovisiti o vašem stilu života, potrebama i navikama.

Istina je da su u posljednje vrijeme tuš-kabine sve popularnije pa se koriste kako za male tako i za velike kupaonice.

Mane i prednosti:

Idealno rješenje su za male kupaonice u kojima želimo iskoristiti svaki centimetar prostora. Minimalna dimenzija tuš-kade je 80 x 80 cm pa sve do 160 x 90 cm.U pravilu, tuš kade su izrađene od keramike ili akrilnog materijala. Na njih se postavljaju tuš-kabine koje mogu biti izrađene od plastike ili kaljenog stakla. Osim tuš-kada moguća je i izvedba oblaganjem podnim keramičkim pločicama, tako da je pod u cijeloj kupaonici ravan, a u samoj tuš kabini radi se blagi nagib prema trakastom slivniku. U ovom slučaju tuš-kabina bi bila prilagođena obliku i veličini prostora namijenjenog za nju. Ovakva izvedba omogućuje elegantan, moderan i profinjen izgled kupaonice. Uz to, prednost odabira tuš-kabine je potrošnja manje vode.

S druge strane, tuš-kabine imaju i nedostatke: održavanje staklene površine i stalno i temeljito čišćenje, održavanje poda (ukoliko nije postavljena tuš kada nego keramika, čišćenje fuge, higijenski momenat…) , kupanje male bebe, propiranje veša..

Kade mogu pružiti dozu luksuza, mogu biti mjesto za opuštanje i uživanje.

Novi trendovi

Ugradbena kada najčešće se postavlja u jedan kut kupaonice i obložena je maskom koja se isporučuje uz nju pri kupnji ili se oblaže keramičkim pločicama.

Prednost kade je što se postavljanjem zavjese te ugradnjom staklenog ili plastičnog panela može pretvoriti u prostor za tuširanje. Najbolje rješenje je fiksni panel od kaljenog stakla premazan s unutrašnje strane zaštitom protiv kamenca.

Kade mogu imati ugrađen hidromasažni sustav vodom, zrakom ili u kombinaciji. Njihov raspored i broj ovisi o tipu kade. Masažne kade mogu imati i dodatno integriran sustav za dezinfekciju i čišćenje, što je od velikog značaja za dulji vijek trajanja kade.

Planirate li kupiti hidromasažnu kadu, pazite pri odabiru kvalitete sustava za hidromasažu. Birajte proizvod sa garancijom i proizvodjača sa organizovanom servisnom službom.

Dobar savjet zlata vrijedi

  1. Ako vam je ekonomičnost presudna kada je u pitanju kada ili tuš-kabina, savjetujem da se odlučite za tuš-kabinu. Zauzima manje prostora i potrošnja vode je znatno manja…ili nije?
  2. Ako pod u tuš-kabini oblažete keramikom, bez postavljanja kadice, posebnu pozornost usmjerite na kvalitetnu hidroizolaciju. Loša izvedba može prouzrokovati vlaženje poda ispod pločica.
  1. Drugo opet, svaka kada kada se na nju postavi kabina, može služiti kao tuš kabina.Dalje, ima u ponudi i veliki broj kada malih dimenzija, pa kade sa sjedalicom..Svaka kada može zamijeniti svaku tuš kabinu, a može li tuš kabina zamijeniti kadu – ne može!
  2. Djeca, starije osobe…sigurnije i bezbjednije je kupanje u kadi…i još sa sjedalicom.

IZBOR JE VAŠ!