ZAŠTO JE HIDROIZOLACIJA U KUPAONICAMA VAŽNA?

(obavezna kod ugradnje tuš kanalica)

Veliki trend, kada je uređenje kupatila u pitanju, jeste postavljanje tuš kade u ravni poda.

U suštini, kupatilo s tuš kadom u ravni poda atraktivnije je od malih tuš-kabina

Današnja evropska istraživanja pokazala su da većina domaćinstava ima srednje ili malo kupatilo, što dovodi do problema pri rasporedu elemenata. Najbolje rješenje je u pravilnom izboru elemenata.

Pri izgradnji nove ili renovaciji stare kupaonice, najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Pri tome zaboravljamo na važnost skrivenih komponenti koje nam ne služe u svakodnevnoj upotrebi, npr instalacije i hidroizolacija. Kao što je važno da su sve cijevi ispravno i kvalitetno ugrađene kako kasnije ne bi došlo do pucanja, isto tako je važno pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena.

  Bolje spriječiti nego liječiti!

Ova gore narodna poslovica savršena je baš za hidroizolaciju u kupaonici!

Šteta koju mogu izazvati voda i vlaga na objektu je uistinu velika, a sanacija skupa i komplicirana, i često uključuje razbijanje pločica, pomicanje elemenata u kupaonici i slične zahvate.
Iz tog razloga savjetujemo da u startu odvojite novce za pravilnu hidoizolaciju, baš kao i za svaki drugi dio bez kojega ne možete izvesti renoviranje.

Najučinkovitiji je princip sprječavanja prodora vode u slojeve estriha i zidova ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge, najčešće od keramike. Proizvodi koji se pritom koriste moraju biti kvalitetni, jednostavni za ugradnju i naravno, moraju se upotrijebiti prema pravilima struke (ne ‘samo malo’, već u sloju u kojem se to preporučuje).

Pravilna hidroizolacija izvodi se u 3 koraka: 

  1. PRVO se prostorija premaže nekom vrstom prajmera, koji prodire duboko u podlogu i na taj način ju ojačava, te ujednačava njeno upijanje. Nanosi se direktno na cementni estrih, beton ili mortove koji su na bazi cementa;
  1. DRUGI korak je nanošenje prvog slojahidroizolacijskog premaza, koji mora biti otporan na stajaću vodu i razne vanjske utjecaje. Upravo ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden kvalitetno. Bilo da hidroizolaciju izvodite sami ili ju radi majstor, pripazite da je cijela prostorija premazana, a ne samo neki njeni dijelovi. To je jedini način da optimalno zaštitite svoju kupaonicu!
  1. TREĆA faza je postavljanje drugog sloja premaza, brtveće trakete mrežice (po potrebi, za velike površine). Traka može biti samoljepljiva ili se mora zalijepiti ljepilom na podlogu. Njena svrha je ojačanjehidroizolacijskog premaza na mjestima gdje bi moglo doći do pucanja ili smanjenja učinka samog premaza, kao što su dilatacije, spojevi ili pukotine. Trakom treba ojačati spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade (zid-zid), te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.

JOŠ JEDNOM DA PONOVIMO!

Pri izgradnji nove ili renovaciji stare kupaonice, najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Pri tome zaboravljamo na važnost skrivenih komponenti, npr instalacije i hidroizolacija. Važno je pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena.